Noi nu luăm atât

Dialog 100% real de la textul despre cum cred că profesorii ar trebui să primească un spor pentru modul în care s-au adaptat la şcoala online. Sigur, cu un sistem riguros de evaluare a muncii propriu-zise şi a competenţei.

Individă: Păi, da, dar noi la privat primim doar 75%, ei primesc toţi banii. Profesorii primesc 100%.

Auzind de 75%, mi-a sunat suma vag cunoscut.

-Sunteţi cumva în şomaj tehnic?

-Da.

-A, deci pentru aceşti 75% staţi acasă şi nu munciţi nimic, nu?

-Ba cum să nu? Mai fac o ciorbă, mai bag o maşină la spălat.

***

Alt viteaz:

-Păi da, dar noi în “industria muzicală” (pun industria muzicală în  ghilimele, pentru că vorbim de un pârlit care face industrie muzicală cum fac eu biblioteconomie) nu e activitate deloc, nouă de ce nu ni se dă spor?

-Pentru că tu stai şi nu faci nimic zilele astea?

-Da exact, eu stau, mie ce mi se dă?

-Ce ar trebui să ţi se dea, dacă stai? Poate o mu…

***

Ce au în comun aceste două cazuri?

Doi oameni care nu muncesc  pe moment absolut nimic. Dar  nu văd nici o problemă în faptul că nu muncesc absolut nimic. Văd o problemă abia în faptul că “nu lom bani ca înainte”.

În minţişoara lor netedă precum  margarina, noţiunea că banul e o răsplată pentru o muncă prestată nu intră nici cu un încălţător metalic. Banul “trebuie să vină”. Să primim. Să ni se dea. Să “lom”. Raportul efort / recompensă e irelevant şi nul.

Genul ăsta de om vede oameni cu bani şi oftează lung că numai unii au noroc. Vede oameni care obţin rezultate şi crapă fierea în el de ciudă. Dar nu îşi pune vreodată, nici măcar în gând, problema: Cât au muncit / cât muncesc aceşti oameni să fie în punctul ăla?

Ideea de efort ţintit pentru obţinerea unui rezultat şi răsplătire justă a numitului efort e ceva ce nu le atinge dibla nici măcar aşa, în bătaia vântului. Nu, nene. Ăia au, pentru că “li s-a dat”.

75% şomaj tehnic în condiţiile în care tu stai acasă toată ziua şi îţi numeri flocii e un chilipir şi ar trebui să apreciezi pomana cu lacrimi calde în ochi. Nasol că artele liberale merg prost, dar hei, şi tu stai acasă şi îţi numeri flocii. Altfel, găseai un mod monetizabil de a produce content în perioada asta.

Ne place să înjurăm politicienii că sunt incompetenţi, misecuvenişti şi hoţi. Dar realitatea e că politicienii sunt din sânul naţiunii pe care o conduc. O naţiune care vrea mură în gură, totul de-a gata, pică pară mălăiaţă în gura lui Nătăfleaţă.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: