Stăteam ieri de povești cu o prietenă și-mi povestea că i-a murit un amic. Tip de 40ish de ani. Era cel mai sănătos om pe care-l știa. Nebăutor, nefumător, adept al hranei parcă desprinse din manualul unui nutriționist, sală de mai multe ori pe săptămână, speechuri pe un ton superior adresate altora despre importanța traiului sănătos. Pentru că, se știe, dacă nu te dai rotund cu alții legat de tot ce faci tu corect și ei greșit, se numește că trăiești sănătos degeaba.
Buuun. Și la sală, băiatului nostru i-a venit rău, au chemat salvarea, și în ciuda îngrijirilor prompte, a murit pur și simplu. Caz clasic de „rezultatele indică sănătate, dar pacientul e mort”. Pentru că, oricât am crede noi că ne putem controla propriul organism – și, desigur, până într-un punct, putem – natura și viața au un mod misterios din a face cu noi ce vor ele.
Prietena mea era devastată de pierderea unui prieten, dar totodată, confuză în sistemul ei de valori: Cum, mă, etalonul sănătății să moară așa?
Și-i zic eu: Sis, dracu s-o pieptene. Am încercat și eu într-o vară alimentața bio, eco și healthy. Rezultatul a fost că mi s-a adaptat organismul și, prima oară când am mâncat în oraș junk food ordinar – care înainte era grupul meu de alimente de bază – am vomitat cu jeturi.
Gândește-te la ăia care s-au dus în vacanță la loc sănătos cu verdeață, la Ferma Dacilor, și au murit toți arși. Viața e o interminabilă lege a lui Murphy. Omul care își pune inima pe tavă în iubire e părăsit primul, omul care muncește cel mai mult e concediat primul și omul care mănâncă morcovi la fiecare masă suferă de cea mai gravă miopie.
Știi ceva? Hai la un hamburger. Cu toată maioneza din univers.
Apoi, îmi iau două-trei sticle de vin și mă bag la Netflix pe canapea, cu pxla-n sus. Și pariez că poimâine voi trăi să spun povestea.
Și da, azi sunt încă în viață.
Dacă apreciezi acest articol, poți susține la rândul tău site-ul în singurul mod care contează. Aici.
***
***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.
Desi cam toti avem idei despre ceea ce inseamna sanatos, nimeni nu stie exact ce inseamna asta. Doctorii spun sa ne ferim de grasimi, alcool si sa facem miscare, altii recomanda dieta keto si IF, altii legume si fructe, somn bun, reducerea stressului, fara fumat dar prea putin se vorbeste despre bolile genetice, despre poluarea generalizata care ajunge in plamanii nostri si in farfuriile noaste chiar si sub forma de alimente bio.
Intuiesc ca ce spui tu e corect. Dealtfel, cand organismul se obisnuieste cu binele, incepe sa leneveasca si cand ii dai un burger cu maioneza, ca l-ai scos din zona de comfort. Cateodata trebuie sa-i reamintesti cat de privilegiat e ca nu are de procesat fum de tigara, alcool, grasimi si excese in fiecare zi.
Somnul bun. Ăla.
Aveam în facultate o profă care fuma o singură țigară toată ziua, asta însemnând că aprindea țigara de la chiștocul celei dinainte. A murit la 92 de ani.
O cunoștință obsedată de viață sănătoasă (mâncare, sport, meditație), în jur de 50 de ani, suferă de o grămadă de boli.
Prima râdea toată ziua, făcea mișto de orice și cred că era fericită cu jobul și viața ei, necăsătorită, fără copii. A doua era veșnic nemulțumită de viață, veșnic stresată, trei căsnicii, doi copii. Exceptând accidentele și genetica, cred că longevitatea are legătură și cu starea ta pshică, și și pe aia o poți controla, nu-i musai să îți impui restricții care să te frustreze suplimentar.
Niiiice.
Pun pariu că e rabdomioliză.
Anyway, morcovii conțin 10 kile de zahăr și ficatul are mai multă vitamina A. A fost multă dezinformare cu dietele sănătoase până acum, plus că și mătrăguna e bio.
Still, i love morcovi.