Oltenii

Oltenii sunt acea grupare etnică bizară care, întocmai ca anumite substanţe chimice, aduce beneficii organismului în doze mici şi creează vărsături, greaţă, dureri de cap, reacţii alergice, ocazional chiar leşin şi halucinaţii dacă se depăşeşte doza prescrisă de farmacist.

Exemplu. Cunoşti un oltean sau o olteancă la Bucureşti, Cluj, Timişoara. De obicei, e olteanul care a făcut şcoală, s-a lăsat domesticit, şi-a schimbat condiţia, a înţeles că nu reuşeşti nimic în viaţă fiind oltean şi trăieşte complet şi asumat antioltenesc, adică nu-l freacă grija de alţii, îşi vede de treaba lui, nu se trage de brăcinari, nu are impresia că i se cuvine universul pe bază de buletin de Olt-Dolj-Gorj, şi, mai presus de toate, maschează sictirul oltenesc cu un zâmbet şi sonorul oltenesc piţigăiat şi dat la maximum cu un ton suportabil de către interlocutor.

Olteanul astfel strămutat şi aflat în negarea condiţiei lui de oltean e pâinea lui Dumnezeu. Şi e firesc să fie aşa. O dată ce treci prin chinurile unei metamorfoze de sine, înţelegi adevăruri profunde despre lume şi viaţă.

Până nu s-a schimbat regulamentul CFR, că animalele de companie trebuie cărate musai la clasa a 2-a, am făcut drumul Bucureşti – Timişoara la cuşetă şi habar n-am avut că, de cum treci de Videle, treaba se împute sinistru. La figurat, dar mai ales la propriu. Treaba devine gălăgioasă, îţi bagă coate-n coaste, îţi suflă ceapă-n nas şi are impresia că toată lumea e văr primar cu ea. Şi nu dormi până dimineaţa pentru că, exact ca vampirul, olteanul în haită n-are somn. Şi dacă n-are somn, presupune că nici tu n-ai. Şi-o sună pe soacră-sa, pe cuscră-sa şi pe vecină-sa să se certe cu ea pe nişte reţete, pe cum se creşte copilul şi pe orice altă tâmpenie. După ce ţipă la ea 2 ore, te prinzi că aşa conversează ei. Ajungi să te întrebi cum îşi fac oamenii ăştia declaraţii de dragoste şi dacă sparg farfurii în timp ce le fac.

Şi să nu dea dracu ca, în dimineaţa sosirii la Timişoara, să scrii ce chin e un tren de olteni. Sar imediat alţi olteni cu mănunchiurile de praz pe tine, că de ce zici de ei că-s insuportabili. “Pentru că sunteţi” nu li se pare un răspuns suficient de bun.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

17 Responses

 1. Ciprian says:

  Dar de ce olteanul circula doar la clasa a 2-a? Este considerat tot animal de companie?

 2. Catalin says:

  Hmmmm, asta imi aduce aminte de un banc cu olteni.
  Cum stie olteanca ca e gravida?
  Isi baga un praz in p…a si daca-l scoate muscat e gravida.

 3. vali says:

  Aia care urca in tren la Videle nu-s toti olteni. Daca e sa o luam dupa statiile CFR, Oltenia incepe de la Mihaesti. Pana acolo e Muntenia. Altfel, fiecare zona are particularitatile ei…

 4. wilheminaification says:

  :)))) Eu sunt olteanca (de la Craiova, se stie).
  Da’ jur ca sunt cuminte foc. Nici praz nu mananc, nici gura nu-mi miroase 🙂

  • Lorena Lupu says:

   excepţia erectează regula.

   • karpen says:

    erecteaza tu o explicatie rationala pentru tot ce ai scris mai sus care sa nu fie bazata pe stereotipuri si pareri imprumutate de la altii sau scurte interactiuni cu olteni din zone rurale care sa se comporte la fel cu orice alt roman dintr-o zona rurala din muntenia, dobrogea si moldova.

 5. persifleus says:

  Ai facut o descriere incredibil de precisa. Ca insider pot sa completez un pic: cu cat olteanul e mai departe de Craiova, cu atat mai anti-oltean devine. Daca vei gasi un oltean prin Japonia sau Alaska, sa stii ca ala-i Prince Charming – get-beget.

  • Nautilus says:

   Cică un oltean ajuns prin SUA e condamnat la moarte cu ajutorul scaunului electric.

   – Care ţi-e ultima dorinţă?
   – Domnu’ judecător, să mă ţineţi de mână!

 6. Daniel says:

  Io zic ca daca-i dai suficient timp olteanului, la un moment dat tot se tradeaza 😀

 7. boemul says:

  nu chiar on topic, pe mine lumea mă crede oltean după nume şi ardelean după aspectul fizic. a dreacu’ originea asta giurgiuveană :))

 8. miryam rhod says:

  Au un stil astia de a se comporta, zici ca te-au cumparat ca pe vita la iarmaroc si le apartii cu drept deplin.

  • John Doe says:

   Ma tot intreb ce valuare aduce acest articol. E mai bun decat filmul Nea Marin Miliardar … Vacanta Mare ? Pai oltenii stiu sa faca singuri misto de ei, nu au nevoie de o studenta din Timisoara pt asta. Am crezut ca am scapat de articole gen Vadim… se pare ca nu.. . Rasismul aduce multe like uri pe FB. Mai bine scriai de calitatile prazului si explicai de ce oltenii sunt mai sanatosi decat altii, care mananca sunca.

   • Lorena Lupu says:

    mai bine nu-mi faci tu program editorial pe blog, atâta timp cât nu-mi plăteşti articol comandat.

    sau nu remarci că pretinzi valoare şi nu zici nimic de contravaloare?

    • John Doe says:

     Multumesc pt raspuns. Nici vorba sa fac “programul editorial”, si nici nu pretind valoare. Imi place sa citesc ceva care sa imi deschida mintea si sa vad alt unghi din care unii privesc un subiect, asta e tot. Daca am deranjat, scuze. Cred ca Amza Pellea si Vacanta Mare au epuizat acest subiect intr-un mod foarte funny, si cred ca asa trebuie facut… dar, poate gresesc… Sa generalizezi, cred ca este o mare greseala.

 9. Varul says:

  – Ce îşi spune un oltean mutat în Banat în faţa oglinzii în timp ce îşi dă palme? Na, na, na, eşti de şase luni deja în Banat şi nu eşti încă director!

 10. Olteanca says:

  Si ce e rau in a fi asa. Orice oltean respectabil nu se schimba. E cum ai uita de mama si asta nu se iarta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: