Războiul tastaturilor

Să începem prin a puncta din start: înţeleg foarte bine mişcarea Black Lives Matter şi protestele lor sunt justificate. Omul ăla, George Floyd, a fost pur şi simplu sufocat de un bocanc de poliţist plasat pe gâtul lui timp de opt minute, deşi nu încerca să fugă, nu făcea nimic recalcitrant, și era vinovat de o infracțiune minoră: plătise un pachet de ţigări cu o bancnotă falsă. Puteai să-i ceri să schimbe bancnota, puteai să-l escortezi până la un bancomat să scoată bani de un pachet de ţigări, puteai chema familia sau un apropiat să plătească, puteai eventual să-i dai o amendă.

Dar să omori cu bună ştiinţă un om pentru o bancnotă de 20 de dolari?

OK.

O altă tipă de culoare, Breonna Taylor (foto), tehnician medical de meserie, a fost împuşcată de poliţişti pentru că era fosta gagică a unui suspect pe care-l aveau deja arestat. Şi potera a primit mandat no-knock, ceea ce însemna în traducere că puteau sparge uşa cu ranga. La ce te gândeşti când îţi sparg unii uşa cu ranga? La spărgători de apartamente. Drept care, prietenul prezent al Breonnei a înşfăcat arma şi a început să tragă spre uşă.

Ofiţerii au tras la rândul lor şi au nimerit-o pe femeie, care a murit.

Bonus: nu au găsit nimic ilegal la faţa locului, deci au omorât-o absolut degeaba.

Şi dacă dai un google cu numele oamenilor menţionaţi în proteste, descoperi tot atâtea morţi stupide din motive lipsite de orice sens. Şi da, arată ca şi cum poliţia americană operează pe sistem “nu ne place negrul ăsta, ia hai să-l omorâm, că oricum nu există consecinţe”.

De aici şi numele de Black Lives Matter. În sensul că: nu ne mai omorâţi aşa, că vi se scoală vouă. Vieţile noastre contează!

Din perspectiva asta, poţi înţelege şi furia, şi amploarea protestelor, pentru că genul ăsta de căsăpiri mergeau aşa de decenii şi toată lumea credea că negrii se văicăresc degeaba. Cum zicea Will Smith într-un interviu: Rasismul nu s-a accentuat în ultima vreme, doar e filmat”.

Şi desigur, lupta antirasism curge la modul serios, prin discuţii solide şi argumentate, pe paginile organizaţiilor respective. Şi o aud copiii de pe YouTube. Care ajung la concluzia că trebuie să se “expună” şi să se canceleze unii pe alţii.

Şi pentru că eu am o preferinţă pentru comedienii de culoare, YouTube îmi tot propune titluri precum: “X (blogger de food) cancelat pentru că a făcut un tort în formă de steag confederat acum opt ani.”

Explicaţie: confederate flag a fost utilizat, în timpul Războiului Civil american (1861 – 1865) ca steagul sudului sclavagist împotriva statelor din nord care doreau abolirea sclaviei. În statele din sud, apare în multe locuri, pentru că oamenii de acolo sunt naţionalişti şi ţin la istorie şi tradiţie, dar oamenii de culoare îl văd ca pe un simbol al rasismului.

Experienţe diferite pentru acelaşi obiect.

Mbun. So, dacă un  bloggeraş de food de undeva din sud a făcut scum opt ani un tort în formă de steag confederat, momentan ia m#ie de la sute de mii de oameni ca rasist.

“Firma nu ştiu care acuzată de rasism pentru că a concediat un om de culoare în 2012.”

“Bloggerul nu ştiu care făcea colaborări cu youtuberi negri doar pentru views”.

Şi de ce ar trebui să le pese? o să ziceţi voi, obişnuiţi cu sistemul românesc “M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat”.

Nope, în State nu merge aşa. După ce Kat Von D, deţinătoarea unuia dintre cele mai populare branduri de makeup, a a afirmat că e antivaxeriţă, toată lumea i-a boicotat produsele, şi femeia a ajuns să-şi vândă brandul altei companii, să nu dea faliment. Dacă îţi iese titulatura de rasist, poţi să-ţi pupi cariera şi să-i urezi drum bun pe apa sâmbetei. Aşa au ajuns să ni-l returneze anul trecut pe marele regizor şi profesor, Andrei Şerban, pachet cu panglicuţă în vârf, după ce a respins la admitere un candidat transgender şi i-a ieşit reputaţia de transfob.

Dacă se lipește de tine eticheta de rasist, lumea te boicotează și te sabotează pur și simplu.

În prezent, tot internetul alb e cancelat pe YouTube pe prostii de genul: “X a folosit cu cuvântul cu N într-un tweet la 16 ani”. “Y  dat un mail cam aspru în care a cerut linişte pe platoul de filmare, şi în echipă erau persoane de culoare, care s-au simţit ofensate”. “Z a purtat faţă de negru la un bal mascat”.

Jur că nu le inventez pe astea. E un balamuc al denunţărilor pe teme ca astea.

Numele, reputaţia şi influenţa fiecărui creator alb depind zilele astea de amintirile şi bunăvoinţa persoanelor de culoare din jur. Îşi aminteşte Shaniqua că te-ai uitat strâmb la ea acum 15 ani, în drum spre ţigări? Ai decalotat situaţia.

Mai amuzantă decât loteria denunţurilor şi ploaia de stupizenii mărunte de genul e doar smerenia cu lacrimi de crocodil a tuturor celor astfel acuzaţi şi ploaia de scuze cu basca-n mână, în care se declară vinovaţi de tot ce au făcut şi de tot ce n-au făcut, numai să nu ia unfollow.

Mă mai amestec şi eu pe ici pe colo în discuţii.

De exemplu, cu unii care stăteau câte 50 de pagina lui RuPaul şi îl înjurau că nu zice Black Lives Matter.

Daaa, asta e altă chestie care mi se pare ilară. Orice celebritate, mică, mijlocie sau mare, e luată la perpulis de fani şi frecată la icre până când iese cu o declaraţie împotriva rasismului. N-ai zis explicit că Black Lives Matter? Unsubscribe, în morţii mă-tii.

Şi RuPaul, deşi negru, nu se bagă. Pur şi simplu, nu scrie nimic. Posibil dintr-o greaţă faţă de ideea de  reproducere papagalicească. Iar spălaţii ăştia pe creier îl freacă la icre că e rasist. Pe un negru!

Şi am intervenit:

Black Lives Matter, right? Isn’t RuPaul a black life, too?

Da, ştiu. THUUG.

Aici, a intervenit careva cu shut up, Karen. Pentru că dacă una e albă, automat e Karen zilele astea.

L-am retezat scurt: Listen to me, mo**erf**er. I don’t live in the States and I don’t take orders from you. If you call me the K word, I call you the N word.”

Că nu e acelaşi lucru, şi că vai ce ignorantă sunt.

“Pe baza a ce mă faci Karen, dacă nu am chemat managerul, băi, brainless toad. Nu pe baza mutrei mele palide şi atât? Dacă vieţile negre contează, fii consecvent cu tine şi lasă viaţa neagră a lui RuPaul în pace, că nu e press officer la firma ta, să dea comunicate în numele tău!”

În secunda aia, s-a făcut linişte. Mucles. Sailăns of ză lembs. Lumea de pe threadul ăla s-a dat jos de pe RuPaul şi a plecat pleoştită spre alte meleaguri.

Dar zău, serios. Vieţile negre contează, dar numai dacă postezi ce vrem noi pe net?

Până la urmă, tot sfânta băgare în pixdă de mamă e pacificatoarea universală la hau-hauri fără miză de pe internet.

*

Ce vedem însă pe Twitter e așa:

“Mai ţii minte că m-ai făcut grasă în 2005? Rasistule.”

“Cu profundă silă faţă de propria persoană şi propriile acţiuni mă căiesc, promit să mă educ, să mă informez şi să meditez îndelung asupra importanţei bodypositivity în orizonturile mele lărgite de…”

“Deeeee?”

“De lumina educaţiei şi a înţelegerii”.

Zici că toţi sunt copii de a treia prinşi cu lecţia neînvăţată şi cu capul adânc în podea.

Despre #defund the police, într-un episod următor.

***

Dacă îţi place acest blog, fii un partener la menţinerea lui.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

12 Responses

 1. Alexandra Vrabie says:

  Mi a plăcut maxim faza cu m-ai făcut grasa în 2005, ești rasist. Am și eu o experienta asemănătoare cu 60 de zile ban pt ca am zis ca am fost de ambele părți ale luptei cu greutatea și ca dacă tu te simți bine în pielea ta și nu deranjezi vecinul de tren/avion atunci nu ai decât sa faci ce vrei. Dar aparent în 2020 e normal să ceri validare pe net, obezi fiind și sa le dai ban celor care nu sunt de acord cu tine.
  Și extrapoland, asta se aplica și celor cu BLM, și nu doar pe net.
  Nu vreau să dezbat incidentul în sine, pt ca după aia eu as fi cea rasista :)) Cu toate acestea, mi se pare că de la un incident în State, se creează un snowball effect global ne-necesar.
  Nu e ca și cum negrii s au emancipat din sclavie singuri, fără nicio contribuție de la albi, și chiar și așa dacă ar fi fost așa. Vorbim de niște evenimente petrecute cu zeci, dacă nu cu sute de ani în urmă. De ce esti in strada acum și scandezi chestii fără sens? S-ar putea conviețui împreună cu toate diferențele din lume, dacă ei nu ar încerca /ar vrea să fie mai importanti.
  Pe principiul bagă ma în seamă!
  Și în loc de BLM, poate fi înlocuit cu orice comunitate modernă. Fiecare din ei va încerca să iasă în față, pt ca sunt mai buni/altfel.
  Știi cum e, mama lor le – a spus că pot deveni orice își doresc ei. Cu toate acestea, ei au devenit o dezamăgire pt societate 😇

 2. Juan says:

  Dezinformezi (sau ești prost informată):
  Andrei Șerban a plecat de bună voie, nu avea cum să fie dat afară, avea tenure acolo. El a plecat că nu îi conveneau incorectitudinile corecte politic (angajarea cuiva care nu e bărbat alb tot discriminare se cheamă).
  Iar în al doilea rând, George Floyd a fost sufocat de un genunchi, nu de un bocanc.
  Și te rog, personal, să îți mai diluezi din aciditate. Ești o fată inteligentă și e păcat să îmbibi un discurs în injurii și insulte până nu se mai văd argumentele.

  • Lorena Lupu says:

   a plecat să evite să fie dat afară, pentru că, mai devreme sau mai târziu, s-ar fi întâmplat. e o plăcere lately să cadă capete sus-puse şi nimeni nu e safe.
   şi te rog, personal, să nu îmi spui ce să fac pe siteul meu, din resursele mele. Diferenţa între a mă angaja să scriu un articol, zece, o sută, pe banii tăi, şi a scrie eu pe ai mei este că, în primul caz, plăteşti pentru dreptul de a primi marfa pe care o vrei, şi în al doilea caz, nu. Manipulările de tipul “eşti o fată inteligentă” rezervă-le pentru copii de grădiniţă.

 3. Den says:

  Și pe RuPaul au încercat să-l cancel acum câțiva ani pe motiv că e transfob, misogin și transmisogin(?), doar pentru că he ASSUMED someone’s gender și-a folosit termenul “tranny”.
  Faptul că faci parte dintr-o minoritate, nu te ferește de la cancel culture. Am văzut o grămadă de oameni acuzați de internalized racism/homophoia/transphobia/sexism etc. doar pentru simplul fapt că părerea lor era una neutră.
  Oamenii au ajuns să trateze mișcările sociale ca pe un fandom, ca pe ceva cool și edgy, și nu ca pe niște cauze serioase.

  • Lorena Lupu says:

   mi se pare contraproductiv. nu ajuţi cauza cu nimic, dimpotrivă, îndepărtezi de ea orice om liber cugetător.

 4. Juan says:

  Lorena, nu a fost nimic imperativ în mesajul meu, doar o rugăminte, un sfat, o părere. Nu pentru asta e deschisă secțiunea de comentarii?
  Nu ai de unde ști că urma să i se facă vânt. Este cinstit să zici că ni l-au trimis înapoi pe baza presupunerii ăstea? E ca și cum ai spune, dacă relația lui Colo se rupe, să zici că a plecat ea pentru că a bătut-o, deși nu a făcut asta. Vin eu și îți zic că nu e așa, dar tu zici “da, dar simțea ea că mai devreme sau mai târziu îi vine porția de bătaie”. Nu ai deficiențe intelectuale să nu poți înțelege că te-ai exprimat prost.

  Iar legat de George Floyd, am convingerea că nici măcar nu ai văzut cele 8 minute de intervenție ale agentului, dar ai scris un articol mare care pleacă de la tema asta.

  Ți-am semnalat niște nereguli în text, poți să te iei oricât de formă, poți să ignori mesajul, poți face ce vrei.

 5. Ce e aia ”Karen”?

 6. Lorena Lupu says:

  google.com.

 7. I did. Ori nu googălesc eu ce trăbă – că mi-au ieşit nişte doamne numite Karen şi într-un final şi o limbă numită karen din Birmania, ori e foarte bine ascuns

 8. Paul says:

  Culmea e ca pe negri chiar nu ii intereseaza tot balciul asta al denunturilor unor fapte petrecute pe vremea potopului lui Noe. E de-a dreptul penibil. Tot niste albisori cu muult prea mult timp liber si spatiu intercranian la dispozitie se ataca cel mai tare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: