Respect, Alexandra Stroe

Aş dori s-o aplaud răsunător şi cu pasiune pe Alexandra Stroe, actriţa distribuită în filmul lui Dan Piţa, care s-a pomenit eliminată misterios din distribuţie când un sinecurist politic pe nume Nicolae Pungă, cu care avusese ea ceva meciuri în trecut pe tema onorariilor a umilit-o verbal şi apoi s-a dus să discute cu producătorul.

Fata nu a lăsat chestia asta să se întâmple aşa, ci a luat cuvântul pe social media şi a denunţat situaţia.

Eu o cred pe Alexandra. Ştiu că e aşa. În fond, explicaţiile echipei nu au nici un sens. Îi ştiau programul şi o distribuiseră deja, şi subit, ea fiind pe set already, programul ei a devenit brusc o problemă. O minciună atât de patetică şi de jalnică, încât se dezminte singură.

Am trecut prin situaţia asta de nenumărate ori, dar am înghiţit mereu în sec, din orgoliu prost înţeles şi cu gândul că ok, whatever, dacă sunt atât de uşor înlocuibilă, înseamnă că nu m-au preţuit prea mult in the first place, aşa că nu e mare lucru.

Dar e mare lucru. Şi nu e normal să tot pierzi joburi, ca actriţă, pentru că au unii de murmurat lucruri despre tine.

Showbizul românesc nu te ia niciodată deoparte, să te întrebe ce anume e adevărat din ce au de murmurat nicolaepungii. Şi de obicei, ce anume au de murmurat nicolaepungii e crezut by default de toţi cei care aud ce au de murmurat nicolaepungii, şi tu te trezeşti pur şi simplu înlocuită în proiectul despre care primiseşi confirmări că e al tău, că e ok, că vine contractul în câteva zile.

Nicolaepungii sunt peste tot în showbizul românesc. Sunt chitroşi cu banii, abuzivi cu programul, periodic au impresia că ajunge să ceară şi atât, dacă vor să ţi-o tragă, iar tu ca actriţă nu ai nici un drept să spui nu, pentru că altminteri, eşti atât de înlocuibilă. Şi dacă refuzi, îi calci în orgoliul lor de puţe mici şi frustrate, şi se apucă să murmure. Nici nu ştii ce, pentru că nimeni nu îţi spune pe şleau: A zis ăla de tine cutare lucru, e adevărat?

NIMENI DIN SHOWBIZUL ROMÂNESC NU E INTERESAT ŞI DE VERSIUNEA TA.

Pur şi simplu, te trezeşti dat la o parte, părăsit, înlocuit, pentru că un nicolaepungă a avut de murmurat ceva despre tine.

Mi-a sărit Mara Nicolescu în cap pentru că am aplaudat confesiunea despre abuz a Vioricăi Vodă, pentru că Viorica Vodă, după o viaţă de şicane, a devenit la rândul ei abuzivă. Sigur, e cât se poate de greşit ca traumele să te transforme în agresorul căruia i-ai fost victimă pe când erai mic şi vulnerabil, dar asta nu face confesiunea Vioricăi Vodă mai puţin adevărată şi mai puţin necesară.

Şi iată, confesiunea ei deschide uşa pentru noi şi noi confesiuni.

Ar fi interesant pentru noi ca producţia filmului că nu mai acopere un murmur despre o actriţă. Încă o bârfă nefondată devenită adevăr imuabil şi condamnare pe viaţă, chit că nimeni nu se deranjează să o verifice. Ar fi interesant să aflăm ce anume a avut de murmurat nicolaepungă.

Şi eu aş vrea să ştiu ce au tot avut de murmurat nicolaepungii din viaţa mea despre mine, dar pentru că am tăcut în respectivele momente, din demnitate greşit înţeleasă, nu voi afla niciodată.

Oamenii ca Alexandra Stroe schimbă showbizul românesc. Îl obligă să devină mai transparent, îl obligă să-şi asume deciziile arbitrare luate pe bază de zvonistică de la rahaţi frustraţi.

Azi, Alexandra Stroe şi decizia ei de a arăta cu degetul un dobitoc abuziv care lasă oameni fără joburi pentru simplul fapt că are posibilitatea au scris istorie.

Respect, Alexandra.

Sper că e o lecţie pentru producători, directori de casting, asistenţi de producţie şi aşa mai departe.

Doar pentru că auziţi un rahat despre cineva, nu e obligatoriu adevărat. Aveţi mereu opţiunea să luaţi omul deoparte, şi să faceţi acest lucru simplu: să întrebaţi. Şi vă va uimi, de multe ori, versiunea adevărată a lucrurilor.

Nu, nu sunt nebună, doar că nu am acceptat plăţi aberant de mici. Nu, nu sunt nebună, doar am cerut respect într-o situaţie în care actorii erau trataţi subuman. Nu, nu sunt nebună, doar am refuzat să mă culc cu babalâc greţos x. Nu, nu sunt nebună, doar am idei proprii. Şi aşa mai departe.

Oameni ca Alexandra Stroe schimbă lucruri, pentru că îşi asumă oprobriul public. Şi pentru asta, o aplaud.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: