Sunt român. Aşa, şi?

Aşa cum e nasol “să fii mai bun de sărbători”, aşa e nasol şi “să fii mai român de 1 decembrie”. Sau eşti român/bun/etc. 365 de zile pe an (366 în anii bisecţi), sau plimbi ursu’ cu toate tamtamurile tale festive şi românismul de paradă.

Sunt român chiar dacă nu am nimic de câştigat din asta. Dimpotrivă, ar trebui să fie normal să nu încerc să câştig nimic din asta (nici măcar puncte în ochii semenilor mei), că nu-s Păunescu.

Sunt român chiar dacă îmi asum această identitate în linişte şi sobrietate. Şi chiar dacă am stins televizorul la zece secunde după un scurt zapping, pentru că nu mă interesează cât de români sunt alţii şi cât caz fac de asta.

Ce m-a determinat să-l sting? O tantiţă care îi glorifica pe cei “care nu vor să plece la muncă în străinătate”. Fă, vacă proastă, poţi fi cel mai sincer român muncind în Kuala Lumpur şi poţi fi cel mai mare căcat cu ochi locuind în zona rezidenţială Băneasa. Poţi fi român muncind în străinătate şi susţinând economia românească prin banii trimişi rudelor, sau poţi fi o loază de manelist trăitor în Ferentari, care nu a plătit nici un chior de impozit de când se ştie. Care e mai român dintre ăştia?

Sunt român pentru că aşa am eu chef. Şi nu e treaba nimănui, în afară de a mea. Nu mi se pare motiv de panaramă, aşa cum nu mi se pare motiv de panaramă nici faptul că am ochii negri, pistrui pe nas şi gropiţă în bărbie. Nu am nici un merit pentru nici unul dintre aceste atribute, de aceea mi se pare că e cazul să ni le stăpânim în linişte.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Ursul says:

  Hehe! Irealitatea. Ce mă enervează și mai tare e că dau în fiecare pauză publicitară melodia celor de la Vunk, Vreau o țară ca afără. Ăștia nu ratează nici o ocazie să-i muște de cur pe cei de la putere.

 2. danboeriu says:

  bravo! exact azi mă certam cu cineva care mă întreba, aproape nevenindu-i să creadă că eram atât de blazat, dacă nu sunt mândru că sunt român. şi i-am spus, evident, că nu, pentru că mi se pare culmea lenei să te mândreşti cu o chestie la care n-ai contribuit deloc. şi îi dădeam şi io exemplu’ cu nu pot fi mândru că am ochii căprui.
  aşa că, cel puţin azi, mi-ai vorbit pe limba mea. ah, da, la mulţi ani, până una-alta! 🙂

 3. Lorena Lupu says:

  băi, fiinţe lipsite de simţământ patriotic, nu sunteţi voi români care vor o ţară ca afară dar cu evaziunea fiscală de aici?

  😀

 4. Joaninha says:

  Eu ma distez pe Facebook. Poti castiga o crema anticelulitica daca spui de ce esti mandru ca esti roman. Si sunt deja trei raspunsuri … Nu stiu daca patriotismul e asa de mare sau “aspectul de coaja de portocala”.

 5. 3 B 353 says:

  Eu m-am trezit la 14:00, si nu stiam ce-i cu taica-meu acasa. Pe urma mi-am dat seama… e 1DEC.

 6. Lorena Lupu says:

  aoleu, păi să particip şi eu. 😀

 7. Celestine says:

  Comentac banat pentru spamming

 8. bogdan says:

  Lorena, am o observație, cred că ar fi bine să ne aducem aminte, dacă am uitat, că noi nu sărbătorim Ziua Românului azi, ci formarea României Mari.

  Lorena, referitor la Păunescu, pe care tu îl pomenești acum și pe care l-ai mai pomenit, Alex Mihai Stoenescu spune la un moment dat în ”Istoria loviturilor de stat in Romania” că să nu facem greșeala să-i punem eticheta de comunist, pentru că Adrian Păunescu este naționalist. Mai spune în continuare o chestie interesantă, și anume că lui Ceaușescu i-au explicat ce și cum cu rușii foștii legionari care au migrat în PCR. Ca o mențiune suplimentară, naționalismul, pentru cei care nu știu asta, este unul dintre cei mai mari inamici ai marxismului, se opune în mod drastic caracterului integrator și nivelator al acestei doctrine, care are o dinamică asemănătoare cu cea a islamismului militant, vrea să cucerească și să aducă la același numitor întreaga planetă. Păunescu a fost o mare personalitate, care a avut mari plusuri și probabil și niște minusuri. Mai ales azi, dacă cineva se referă la minusurile lui, ar trebui să menționeze și activitatea lui Adrian Păunescu care a avut ca țel realipirea Basarabiei la România, ca să poată să existe din nou România de la 1 decembrie 1918.

  Revenind la 1 decembrie 1918, doresc de asemenea să menționez că în acea perioadă au existat niște mari personalități: Regele Ferdinand, Regina Maria, Ionel I.C. Brătianu, dar și alții, care au făcut posibilă unirea de la această dată. Soldații în opinci – printre care s-au numărat și din înaintașii mei – și cei care i-au condus au luptat, au trecut Carpații, au suferit și o parte din ei și-au dat viața pentru ca noi să avem azi granițele pe care le avem, granițe care din păcate nu mai sunt pe Tisa, ca atunci, ci pe Prut, rușii bolșevici furându-ne Basarabia în 1940, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov. Asta este cred ceea ce ar trebui să avem noi azi în minte, în primul rând. În 1919, aceiași soldați și cu comandanții lor au respins armata ungară bolșevică care trecuse Tisa și era în ofensivă și au ajuns până în Budapesta, scăpându-i pe maghiari de bolșevism. Și de asta ar trebui să ne aducem aminte azi.

 9. Lorena Lupu says:

  Bogdan, nu văd cu ce anume ce spui tu contrazice ce spun eu.

  A) Bun, sărbătorim formarea României mari. Şi? Tot prost şi penibil o sărbătorim.

  B) Păunescu a fost un autodeclarat naţionalist – când interesele i-au cerut-o. A fost şi un înfocat comunist – atunci când interesele i-au cerut-o. A fost şi un febril pupincurist – atunci când interesele i-au cerut-o. A făcut gălăgie targetată cu efect imediat întru rotunjirea propriilor buzunare.

  Nu e nimic rău în asta, că nu suntem tâmpiţi. Dar dacă îl glorificăm pe Păunescu, s-o glorificăm şi pe Cicciolina, care a făcut acelaşi lucru: gargară pe bani.

 10. bogdan says:

  Lorena, ceea ce am scris eu nu contrazice într-adevăr ceea ce ai spus tu referitor la românism. M-am simțit dator să scriu textul respectiv pentru că de sărbătoarea națională de azi, 1 decembrie, s-a atacat la tine doar o latură ce ține de acest eveniment, care deși este destul de importantă, nu este totuși cea mai importantă. Tocmai de aceea am zis, pentru echilibru, să vin în completare și cu niște istorie, istorie care are legătură directă cu ceea ce înseamnă pentru noi românii 1 decembrie 1918. Sper că ceea am scris să fie pe placul tău și al cititorilor tăi. Istoria este o știință dragă mie, probabil viitorul meu masterat va fi în istorie (la Universitatea București și nu altundeva, pentru că nu agreez particularele de la noi! :)).

 11. @ Lorena, total de acord cu tine. E normal oarecum , cu ocazia unei zile importante, să se înteţească discuţiile despre subiectul cu pricina, însă, ce e mai ingidnant, e că atunci se trezesc marii critici ai lumii, “scârbiţi” de lipsa de patriotism a majorităţii. Ceea ce mă scârbeşte pe mine e că a doua zi îi vezi cu acadeaua-n gură: România-i de căcat! Ce vină o fi avînd ţara asta, nu ştiu. Poate că încă-i mai ţine pe aici.
  @ Bogdan. Tind să cred, ori sper, că mulţi ştiu ce semnificaţie are această zi. Şi crede-mă, sper din tot sufletul, dar încă n-am făcut sondaj. :))

 12. bogdan says:

  Anca, eu sunt sigur că istoria națională nu este chiar o terra incognita pentru o parte dintre noi. Pe de altă parte, francezii au o maximă: ”un compliment în plus nu strică niciodată, dar unul în minus poate avea urmări ireparabile”, aşa şi eu, acum, cu istoria 🙂 …

 13. alexandru says:

  Bogdane, felicitări pentru coerență și răbdarea de a scrie chestii care merită!
  @Lorena. sentimentul patriotic e unul care e bine să fie la puțin peste limita modestiei. e iubire! așa că precum orice formă de iubire e bine să fie manifestată.
  and lose the fucking snowy dots! dă-ne linkul să vedem când o ninge; până una alta sper să nu ții așa mult la ei.
  asta cu engleza că sincer eu nu mă simt extraordinar de bine cu statutul de român: mândri-m-aș și cu iluzia unui viitor frumos nu numai cu realitatea unor evenimente glorioase atât de rare și îndepărtat trecute

 14. Lorena Lupu says:

  evenimentele glorioase le mai şi facem, nu doar aşteptăm la ele.

 15. Stefan says:

  Imagine revelatoare, zic: in transmisia live de la TVR (ca acolo am vazut), in prim plan se lafaiau baltoacele de langa bordurile de pe Kiseleff. Ocupau cam o treime din imagine. In ce ramasese din ecran era inghesuita glorioasa armata romana defiland chinuit. Am zis ca m-am simtit suficient de roman cat pentru toata ziua si am dat pe cinestar (sunt unul din aia care se uita la cinestar).

 16. bogdan says:

  @Alexandru Sunt onorat de apreciere!

 17. mastic says:

  Ai ochii negri?

 18. garcea says:

  Foarte interesant cum se incadreaza intr´un anumit tipar toti patriotii astia de opereta. Cum le zici ceva de la obraz si discutia devine incomoda se transforma´n startrek “shield activated” tot cacatu´ramine pe dinafara, stirile de la ora 5 sunt niste conspiratii, asemenea bebelusii incinerati in incubator si cine indrazneste sa deschida gura e …ungur. uuups , bai io chiar sunt.

 19. petrica says:

  ai ochi negri,pistrui si gropita in barbie?ce zodie esti?

 20. Lorena, textul tau e calm si dragut.
  Eu sint romanca pentru ca strabunicii, bunicii si parinti mei sint/au fost. Pentru ca scriu in limba romana si vreau sa continui sa o fac, pentru ca ma revendic din cultura si traditiile romanesti (alea bune). In rest, insa, eu nu stiu in ce consta identitatea romana a romanului de azi. Si nu ma simt bine in tara asta si nu simt ca as avea prea multe in comun, ca valori si alte chestii de-astea ce ne definesc, cu oamenii cu care ma intilnesc zi de zi pe strada sau cu care nu ma intilnesc.

 21. Am mincat un “i” la “parintii” si am zis “identitatea romana” in loc de “romaneasca” si voia sa zic de fapt nationala.
  Pardon.

 22. Coix says:

  Nu ma mandresc, dar nici nu mi-e rusine cu faptul ca sunt roman. Pur si simplu m-am nascut aici, din motive total independente mie.
  Stramosii mei vorbeau in multe limbi straine, sunt incert din punct de vedere etnic si regional, deci nu pot spune ca sunt incununarea romanitatii prelucrata de-a lungul generatilor pentru aparitia adevaratului mesia, o chintensenta a binelui si a spiritului national.

 23. morbo says:

  bogdane, noi am avut ceausism. sau national-comunism, ca sa nu-i zicem pe fata stii tu cum.
  si vad ca pui la ”altii” personalitatile ardelene si poporul ardelean. vezi ca adunarea de la alba iulia a avut loc cu ceva timp inainte sa ne ”elibereze”armata romana. ne cam eliberaseram noi singuri deja. marele merit al regatului si al acelor soldati in opinci e ca nu s-au aliat cu nemtii si austro-ungaria. marea rusine a romaniei e ca n-a respectat ce a promis ardealului. nu vreau sa provoc o discutie din aia de care apare pana la urma pe marea majoritate a forumurilor si a sirurilor de comentarii la articole legate de romania, dar nu m-am putut abtine. sunt ocos.

 24. dadatroll says:

  Mey la noi la scoala ce vroiam sa zic?

 25. Bonfires says:

  Nu-mi displace deloc eleganta de care dai dovada in acest text. Si totusi la sfarsitul lui ridici o problema interesanta prin comparatia compozitelor fetei cu romanismul. Nu as trage intru totul semnul echivalentei, desi nu pot sa nu recunosc ca pe undeva ai dreptate.
  Te-as intreba totusi ce modificari strabat perceptia umana in cazul indivizilor nefericiti de natura?
  Desi nu e meritul nostru ca unii ne iubim cu oglinda (in liniste sau nu), totusi nu putem sa nu recunoastem ca prin datul de la natura avem oricum un oarecare statut. Si e unul important zic eu…

 26. Lorena Lupu says:

  Eu nu am nici un statut. Poate tu. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: