Tirania plăcii de păr

Vinerea trecută, m-am dus să mă tund. Numai că, ce să vezi, coafeza mea preferată avusese o treabă urgentă și m-a preluat un gay cute, colegul ei. Nu era nici o problemă, pentru că îl văzusem pe băiatul ăla făcând magie before. De nenumărate ori, se așezaseră în scaunul lui  tipi absolut banali, și prin modul în care îi tunsese și îi aranjase, îi transformase din cinci cu indulgență în șapte jumătate.

Și în timp ce mă tundea și pe mine, și mă transforma tot într-un băiat de șapte jumătate, hihi, făceam small talk ca între fete. 😀 Și din vorbă în vorbă, mă întreabă:

-Fată, folosești placă?

Mă uit la el brusc pocnită peste ochi cu un ozeneu venit de aparent nicăieri:

-De ce aș folosi placă, când eu am părul natural drept?

-Nu știu, fată, toată lumea folosește placă.

-Iartă-mă, fată, zic eu, dar văd sensul să folosești placă dacă VREI păr drept. Dacă AI DEJA păr drept e ca și cum una grasă ar balota o oală de ciorbă și patru meniuri de McDonalds. I meean, ești deja acolo, de ce să insiști.

-True, true, făceam doar conversație, chiar nu cred că îți trebuie placă.

-Folosesc în schimb perie rotundă și perie rotativă cu aer cald, că alea îmi trebuie mie să dau volum părului lins. Nu-s la modă? Aiem sori.

Cum erau mămăile în anii 80, toate vâlvoi, cu niște freze ca o oală de sarmale, pentru că toate dormeau pe o pernă de bigudiuri și se mai și tapau acolo unde nu ajungeau bigudiurile, așa mămăile – sau mămăile în devenire – folosesc într-o disperare placă de păr, chiar dacă ele nu au umbră cu cârlionț nedorit.

Am văzut fete cu păr superb, sănătos, lung, perfect drept, dându-se cu placa, “că așa trebuie” şi “că aşa e frumos”. De ce trebuie? Pentru că am văzut pe toate prietenele mele plimbându-şi scula prin păr, şi dacă ele îşi plimbă scula prin păr, ia să mi-o plimb şi eu, să nu rămân mai prejos.

Problema cu placa e exact problema cu permanentul şi cu tapajul din anii 80, şi anume, că tot acest abuz degradează, arde, distruge frumuseţe de păr, şi apoi tot tu plângi că vaaaaai, oioioi, tulai, de ce am părul în halul ăsta.

Dar ce bine că există extensii ieftine de la chinezi, să completăm podoaba capilară pe  care ne-am distrus-o cu placa. Încă nişte plastic pe noi, că nu purtăm deja destul.

De ceee?

O prietenă îmi spune că fetiţa ei de zece ani vrea obligatoriu să aibă şi ea placă, să fie în rând cu clasa. Aţi ghicit, numita fetiţă are părul drept, sănătos şi bogat, cum îl au toţi copiii de vârsta ei. Dar “toate colegele mele se fac cu placa şi mi-e ruşine de ele”.

De când a devenit placa de păr acest instrument obligatoriu în coafura femeii care vrea ceva de la viaţă? Cine a hotărât asta şi de ce? De ce trebuie să o folosească toată lumea, fie că e cazul, fie că ar arăta minunat şi fără?

OK.

Eu nu am o placă de păr.

Popor: Haaaaa, Lorena, gasp, wtf, canceled.

Nu am de ce să am o placă de păr, pentru că nu am de ce să îndrept păr care e deja drept.

Popor: Haaaaa, Lorena, gasp, wtf, canceled.

Şi am o confesiune: se poate trăi minunat fără placă de păr. Nu am pierdut permisul de portpizdă, nu mi s-au atrofiat sânii şi nu sunt cu nimic mai prejos. Dimpotrivă, nu mă plâng nici de păr ars, nici de căderea aceea excesivă, care te face să trebuiască să desfunzi cada sau cabina de duş din două în două săptămâni.

Nu mai adoptaţi trenduri orbeşte. Verificaţi în primul rând dacă vi se aplică obiectiv şi în al doilea rând dacă nu fac mai mult rău decât bine.

Aşa cum tapajul e ok o dată la un an bisect, când ai nevoie de o frizură extravagantă, placa e ok pentru oamenii cu şapte mii de vârtejuri ciudate în cap, şi cu păr nici creţ, dar nici lins, care tinde să stea ca paiele în căpiţa de fân.

În rest?

Şuviţele rebele fac tot farmecul. Fără ele, vIaţA e pUStIU.

Nu fiţi armata poporului.

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger