Continuăm campania împotriva shamingului stradal

Foto: Steluța Popescu Outfit: Catwork

În mod normal, nici o persoană nu are de ce să se lege de aspectul fizic al alteia, dacă nu e angajator, şi ţinta nu e un interpret sau model angajat pentru anumite looks, şi care în ziua jobului a apărut cu alte looks decât cele stabilite contractual.

La 4 ani, când arăţi urâţii în autobuz şi ţipi “Uite, ce urât e nenea / Uite, ce urâtă e tanti!”, mă-ta, dacă nu e tot o ţărancă needucată, te ia finuţ de mânuţă şi îţi spune: “Costeluş, nu e civilizat să comentezi cum arată alţii.”

În mod firesc, până ajungi la clasa pregătitoare, ştii că modul în care arată alte persoane pe stradă nu te priveşte sub nici o formă, că nu te-a uns Dumnezeu critic de feşăn şi că strada e un spaţiu comun, public, unde ar trebui să poată circula liniştită toată lumea, fără insulte, fără fluierături, fără remarci inoportune şi – mai ales – fără fotografii făcute fără acord şi publicate pe internet pentru umilirea omului care nu făcea decât să meargă la treaba lui.

Dar, pentru că România e o ţară plină ochi de mârlani de ambele sexe, de spirite mici, meschine, grosolane, care derivă satisfacţie din a-i lătra pe alţii, şi pentru că vara, datorită caniculei, vestimentaţia e mai subţire şi lumea e mai expusă la hărţuire de toate tipurile, în special pe criterii de vârstă (“nu poţi purta mâneci scurte şi pantaloni scurţi dacă eşti fleşcăit”), greutate (“tricoul ăla subţire îţi pune burta în evidenţă”) şi sex (“de ce se îmbracă sumar femeile, vor şarpili”), mi-a venit această idee de campanie.

S-au alăturat alte trei donatoare, Ana Măiţă, Alina Bălan şi o doamnă care doreşte să rămână anonimă, şi premiul a crescut la 500 de lei. Vă mulţumesc mult, fetelor!

So.

Îmi doresc să plouă cu fotografii în ţinute de vară. Lejere şi comode. De la persoane de vârste şi greutăţi neconforme cu standardele. Şi să promovez ideea că o persoană cu greutate mai mare, sau de o vârstă mai înaintată e om, exact ca toţi ceilalţi, că are dreptul să meargă liniştită pe stradă şi nimeni, absolut nimeni nu are de ce să-i strice ziua cu bădărănii fără sens.

Vă cer, tuturor celor care citiţi acest text, să sharuiţi acest concurs şi să participaţi.

Poze cu voi, singuri. Pe lat.

Vreau ca textul ăsta să circule peste tot. Pentru că, înainte de a fi un concurs, e un MESAJ. UN ÎNDEMN LA RESPECT ŞI NORMALITATE. UN ÎNDEMN LA COMBATEREA BĂDĂRĂNIEI PUBLICE GRATUITE.

Omul de pe stradă nu e acolo să gâdile pe retină. Omul de pe stradă nu e acolo să îţi smulgă aplauze sau să te seducă. Nu plăteşti bilet la ieşirea pe stradă şi nu ai de ce să emiţi aşteptări să nu vezi decât ceea ce îţi convine. Urâţii şi graşii, pielea netonifiată şi varicele au acelaşi drept să existe, ca pectoralii de sub tricoul de tractorist.

Lăsaţi în pace alţi trecători şi nu vă hrăniţi din suferinţa lor şi complexele lor legate de propria înfăţişare, să grohăiţi satisfacţie prin miştouri penibile care nu vă fac nici simpatici, nici amuzanţi, ci doar vă dau de gol că mamele voastre nu v-au educat cum trebuie.

Revenind la componenta de concurs: trimiteţi-mi fotografii. Dacă nu te simţi frumos şi nici slab, dacă nu te simţi frumoasă şi nici slabă, dacă nu-ţi place corpul tău, îmbracă-te în cea mai cool şi relaxată ţinută de vară şi dă-mi poze. Pe Facebook, în comentarii, sau chiar pe birou@lorenalupu.com. Vreau să participi mai ales dacă ești femeie, pentru că femeile sunt cele mai expuse hate-ului stradal, dar accept cu inima deschisă și bărbați.

Vreau să fac un statement și vreau să promovez respectul de sine. Win over your fears and your bullies.

Cea mai relaxată poză îți bagă în buzunar 500 de lei.

Vara asta, eroul nostru este omul normal de pe stradă.

Data limită: 15 iulie.

Dacă iese ceva frumos, poate reluăm campania împotriva shamingului stradal cu premiu în bani la fiecare început de vară. Până educăm încet poporul să nu mai existe discuții despre “am văzut-o pe stradă pe una…”

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți fi susținători de nădejde.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. July 15, 2020

    […] se încheie oficial prima mea campanie independentă, ca blogger, pe Facebook şi Instagram. Campania împotriva shamingului […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: